EUROPADAGEN FIRAS I ÅR DEN 4 MAJ PÅ NARINKEN OCH DEN 7 MAJ I ODE.

NEDAN HITTAR DU PROGRAMMET FÖR EUROPADAGSFIRANDET.

PROGRAM

C
C

NARINKEN DEN 4 MAJ 2024

På Narinken i Helsingfors firas Europadagen med ett mångsidigt program. Det ordnas även aktiviteter för hela familjen och som kronan på verket avslutas
Europadagsfirandet med en spelning av Aliisa Syrjä på kvällen. På torget kan du även träffa kampanjmedarbetare och kandidater i EU-valet från olika partier. Kolla in programmet nedan!

Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för alla. Om du vill, kan du anmäla dig till evenemanget på Facebook via länken nedan.

Klo 13.00 | Neljän latvialaisen kuoron yhteisesitys

Järjestäjä: EUNIC Finland

Neljä latvialaisen kuoron muodostama suurkuoro avaa Narinkkatorin ohjelman kahdella laululla latviaksi, joista toinen on Euroopan hymni – Schillerin ja Beethovenin “Oodi ilolle”. Esiintymässä ovat Saknes (Latvian Ādažun kulttuurikeskuksen kuoro), In Corde Meo (Kööpenhaminan latvialainen kuoro), Meluzīna (Luxemburgin latvialainen kuoro) ja Ziemeļmeita (latvialais-suomalainen kuoro). Kuorot esiintyvät saman päivän iltana Temppeliaukion kirkossa Latvian itsenäisyyspäivän suuressa konsertissa. Sisäänpääsy illan konserttiin on ilmainen. Klo 13.10 | Avaussanat

Järjestäjä: Euroopan komissio

 

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen avaa tilaisuuden Narinkkatorilla.

Klo 19.00 | Aliisa Syrjä

Järjestäjä: Euroopan unioni

Narinkkatorin päivä huipentuu laulaja-lauluntekijä Aliisa Syrjän konserttiin. Aliisan sävellykset ja tekstit vievät mukanaan jonnekin sinne, missä surun ja onnen rajat ovat häilyvät ja mannerlaatat jyrisevät jalkojen alla. Hänen kultaa striimannut debyyttialbuminsa Höyheniä ja saaria julkaistiin lokakuussa 2023. Parhaiten Aliisaa artistina kuvaa se, että hänen lauluissaan klassikkokirjojen järkälemäinen ja filosofinen sisältö yhdistyy nuoren ihmisen elämään sekä perinteinen lauluntekijyys nykypäivään.

Klo 18.00 | Urheilu ja arvovaikuttaminen (TBC)

Järjestäjä: Euroopan unioni

Jalkapallon pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Panu Autio sekä somevaikuttajat Ilari Mettälä ja Nino Ärling keskustelevat urheilun arvovaikuttamisesta. Mukana lavalla myös jalkapallotaiteilijat Freestyle Finlandista.

Klo 16.30 | Suuri EU-vaalitentti

Järjestäjä: Euroopan unioni, Akava, EK, SAK, STTK & Eurooppalainen Suomi

Suuressa EU-vaalitentissä mukana ovat kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Moderaattorina vaalitentissä toimii Markku Jokisipilä. 

Klo 15.50 | Faktabaari haastattelussa  

Järjestäjä: Euroopan unioni

Faktabaari on 10 vuotta faktapohjaisen julkisen keskustelun ja digitaalisen infomaatiolukutaidon puolesta toiminut palkittu kansalaispalvelu ja media. Faktabaari on kannatellut suomalaista faktantarkistustoimintaa kansainvälissä verkostoissa vuoden 2014 EU-vaaleista ja valmistautuu nyt kolmansiin EU-vaaleihin mm. Digivaalivahti-hankkeellaan ja auttamalla äänestäjiä tunnistamaan tekoälyllä tuotettuja Deepfake-väärennöksiä yhdessä muiden pohjoismaisten toimijoiden kanssa. Faktabaarin teema on vaalivuonna Pysähdy, Harkitse, Tarkista. Lavalle nousevat Faktabaarin vastaava toimittaja ja faktantarkistaja Pipsa Havula sekä Faktabaarin perustaja ja isäntä Mikko Salo.

Klo 15.15 | Duo Junna

Järjestäjä: Oulu2026

Duo Junnan takaa löytyvät oululaiset Anna Haaraoja ja Juha Seppänen. Junna tapahtuu, kun kansanmusiikin ja pelimanniperinteen luomu sointi törmäytetään konemusiikin eri genreihin. Tästä syntyy nostattava yhdistelmä kansansävelmiä ja synteettistä ilottelua – duon musiikissa perinnemelodiat ja kansanomaiset tekstit yhdistyvät osaksi trancea, hardstylea ja synthwavea.

Klo 15.00 | Oulu2026-kulttuuripääkaupunki esittäytyy

Järjestäjä: Oulu2026

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Oulu2026:n toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen kertoo tarkemmin, mitä vuonna 2026 tulee tapahtumaan ja miksi juuri silloin kannattaa matkata pohjoiseen.

Klo 14.40 | Komissaari Jutta Urpilainen haastattelussa

Järjestäjä: Euroopan unioni

Komissaari Jutta Urpilainen saapuu Markku Jokisipilän haastateltavaksi.

Klo 14.00 | Lasten minidisko

Järjestäjä: Euroopan unioni

Dj Jon ja maskotit Pinkki Dino ja Yksisarvinen kutsuvat koko perheen mukaan tanssimaan Narinkkatorin vauhdikkaaseen minidiskoon!

Klo 13.30 | Musiikkia ja tanssia eri puolilta Eurooppaa

Järjestäjä: EUNIC Finland

Euroopan unionin kansallisten kulttuuri-instituuttien verkosto esittelee valitun kattauksen kulttuuriohjelmaa, jonka esittävät taiteilijat eri maista. Lavalle nousevat unkarilaiset perinnetanssijat Alanko Zsófia ja Gálfi Botond Emil, italialainen duo Chiara Orlandi (laulu) ja Stefano Cirilli (kitara) sekä puolalainen laulaja-lauluntekijä Catself.

Klo 13.20 | EU-maiden suurlähettiläiden tervehdys

Järjestäjä: Euroopan unioni

Belgian ja Irlannin suurlähettiläät tuovat tervehdyksensä Narinkkatorilla yhdessä kaikkien EU-maiden suurlähettiläiden kanssa.

Klo 16.00 | EU-lipun luovutus eduskunnan puhemiehelle

Järjestäjä: Eurooppanuoret 

Eurooppa-päivänä Eurooppanuoret yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa nostavat esille eurooppalaisuuden merkitystä symbolien ja tempausten kautta. Tule mukaan katsomaan, kun eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho vastaanottaa EU-lipun Eurooppanuorilta, Suomen ylioppilaskuntien liitolta, Suomen opiskelijakuntien liitolta ja Eurooppadelegaateilta.

Vaalitori | Koko päivä

Eduskuntapuolueita ja heidän ehdokkaitaan on tavattavissa vaalitorilla koko päivän ajan. Tule keskustelemaan kesäkuun EU-vaaleista ja muista ajankohtaisista aiheista ehdokkaiden kanssa!

Partiolaisten EU-aiheinen telttapakohuonepeli | Koko päivä

Partiolaiset ovat rakentaneet tiettävästi maailman ensimmäisen pakohuonepelin, jonka teemana on EU ja joka sijoittuu telttaan! Osallistujien tehtävänä on päästä ulos teltasta mahdollisimman nopeasti, mikä onnistuu ratkaisemalla erilaisia päättelytehtäviä ja keräämällä kasaan kaikki EU:n arvot. Suositeltu koko joukkueelle on 2–4 henkilöä, ja suoritusaika maksimissaan 15 minuuttia. Teltta ei valitettavasti ole esteetön.

Kumppaniorganisaatioiden esittelypisteet | Koko päivä

Mukana tapahtuma-alueella laaja kattaus mielenkiintoisia kumppaneita, joiden toiminnasta pääset kuulemaan lisää heidän omilla esittelypisteillään.

Freestyle Finland – jalkapalloesityksiä ja tempputyöpajoja | Koko päivä

Freestyle Finlandin kanssa pääset opettelemaan trendaavimmat temput ja haastamaan kaverisi panna-futismatsiin tai Subsoccer-otteluun. Freestyle Finland on kansainvälisestikin tunnettu järjestö, joka edistää freestyle- ja street-futista Suomessa.

Sometähdet Nino Ärling ja Ilari Mettälä fanien tavattavissa | Klo 18.30–19.00

Tule tapaamaan somevaikuttajat Ilari Mettälä ja Nino Ärling! Ilarilla ja Ninolla on yhteensä yli 350 000 seuraajaa TikTokissa ja yli 100 000 tilaajaa YouTubessa. Ilari tunnetaan paitsi videoidensa kautta myös entisenä Veikkausliiga-pelaajana, kun taas Nino on saavuttanut mainetta upeilla uimahypyillään. Poikien positiivinen ja energinen asenne välittyy ruudun läpi, ja nyt sinulla on mahdollisuus päästä seuraamaan heitä livenä.

Lasten puuhapiste | Klo 13.00–14.00 & 14.40–15.30

Lasten ja lapsiperheiden iloisella puuhapisteellä pääset osallistumaan EU-suunnistukseen ja askartelemaan itsellesi upean EU-pinssin. Mukana menossa myös maskotit Pinkki Dino ja Yksisarvinen.

ODE DEN 7 MAJ 2024

På Saarikoskimattan på tredje våningen i centrumbiblioteket Ode i Helsingfors
diskuteras en rad olika frågor kopplade till Finland, Europa och Europeiska unionen den 7 maj 2024. Självklart lyfts även det annalkande EU-valet! Kolla in det digra programmet nedan!

Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för alla. Om du vill, kan du anmäla dig till
evenemanget på Facebook via länken nedan.

KAFFE MED DOPP, EUROPADAGSSTÅND OCH KONST

För att fira Europadagen bjuder Europeiska investeringsbanken på kaffe och bakelser vid informationsstället EU@Ode på gatuplan i Ode kl. 12.45, så länge det räcker. I samband med fikastunden kan du gärna passa på att besöka den
fotoutställning på Medborgartorget vid Ode som de 10 EU-medlemsländer som anslöt sig till EU för 20 år sedan arrangerar.

Eller varför inte strosa runt bland
Europadagsstånden på gatuplan i Ode. Välkommen!

Europadagsstånden är öppna den 7 maj 2024 kl. 9.00−16.30. Fotoutställningen hålls
på Medborgartorget den 6 till den 13 maj 2024.

08:30 | Eurooppa-päivän avaus

Järjestäjä: Eurooppatiedotus | Valtioneuvosto

Eurooppa-päivän tapahtuman avauksessa kuullaan eurooppaministeri Anders Adlercreutzin puheenvuoro ja haastattelu. Mitä nuoret menettäisivät, jos Suomi ei olisi EU:ssa? Millaisia nuorten elämään vaikuttavia asioita tulevalla EU-vaalikaudella on odotettavissa? Ministeriä jututtamassa Allianssin EU-nuorisodelegaatti Eetu Leinonen.

 Keskustelemassa:

• Anders Adlercreutz, Eurooppaministeri

• Eetu Leinonen, Allianssin EU-nuorisodelegaatti

• TBC

09:00 | Talouden ja työelämän Eurooppa

Järjestäjä: Akava, EK, SAK, STTK & Eurooppalainen Suomi

Työmarkkinakeskusjärjestöjen johdon paneelissa visioidaan sitä, millainen rooli EU:lla pitäisi olla tulevaisuuden työelämää ja taloutta kohtaavien haasteiden ratkomisessa. Pian päättyvällä viisivuotiskaudella Euroopassa ollaan keskitytty mm. yritysvastuudirektiiviin sekä vastuullisuusraportointiin. Työelämäsäätelyn puolella vähimmäispalkka- ja palkka-avoimuusdirektiivi etenevät Suomessa pian toimeenpanoon. Samaan aikaan työelämän rakennemuutosten, kuten ilmastonmuutoksen, väestön ikääntymisen sekä digitalisaation  kohtaaminen vaatii Euroopalta yhä enemmän huomiota. Tulevaisuuden työelämä ja talous ovat monen tekijän summa, sillä tulevaisuuteen vaikuttavat myös globaalit haasteet ja niihin vastaaminen, mm. taloudellisen nationalismin kasvaminen Yhdysvalloissa, Kiinassa ja muissa kauppakumppaneissa sekä sisämarkkinoiden vapaaseen toimintaan puuttuminen. 

Mitkä ovat keskeisiä painopisteitä seuraavalla viisivuotiskaudella työelämän ja talouden haasteisiin vastaamisessa? Mihin suuntaan haluamme Suomessa Eurooppaa viedä seuraavan viisivuotiskauden aikana? Millä eväillä Euroopasta saadaan rakennettua kilpailukyinen toimija?

Keskustelemassa

• Maria Löfgren, puheenjohtaja, Akava

• Harri Broman, puheenjohtaja, EK

• Jarkko Eloranta, puheenjohtaja, SAK

• Antti Palola, puheenjohtaja, STTK

• Anna Karismo, Eurooppa-kirjeenvaihtaja, Yle (moderaattori)

 

17:15 | Poliittisten nuorisojärjestöjen paneeli

Järjestäjä: Eurooppanuoret

Poliittisten nuorisojärjestöjen paneelissa syvennytään nuorten näkökulmaan tulevista EU-vaaleista ja EU:n suunnasta vaalien jälkeen. Luvassa raikasta ja asiantuntevaa debattia!

Keskustelemassa:

• Binga Tupamäki, puheenjohtaja, Kokoomusnuoret

• Lauri Laitinen, puheenjohtaja, Perussuomalainen nuoriso

• Jere Tapio, puheenjohtaja, Keskustanuoret

• TBC

• TBC

• TBC

16:30 | Vuoden eurooppalainen -tunnustukset

Järjestäjä: Eurooppalainen Suomi & Eurooppanuoret

Eurooppalainen Suomi ja Eurooppanuoret jakavat Eurooppa-päivänä 9.5.2022 Vuoden eurooppalainen ja Vuoden nuori eurooppalainen -tunnustukset. Vuosittain Eurooppa-päivänä jaettavat tunnustukset myönnetään kiitokseksi ansiokkaasta eurooppalaisten arvojen, kansainvälisen yhteistyön ja demokratian puolesta tehtävästä työstä.

15.30 | EU on naisen paras ystävä -vaalipaneeli

Järjestäjä: Eurooppanaiset, Suomalaisen Naisliiton Helsingin yhdistys & Suomen Akateemisten Naisten Liitto

Tervetuloa eurovaalipaneeliimme, jossa keskustellaan EU:n roolista naisten oikeuksien vauhdittajana EU:ssa ja sen jäsenmaissa. Tulevat vaalit ratkaisevat sen, millaista tasa-arvotyötä EU tekee seuraavat viisi vuotta. Tämä koskee myös EU:n Naiset, rauha ja turvallisuus -työtä, jossa Nato on tärkeä yhteistyökumppani. 

Keskustelemassa:

• Merja Kyllönen (vas.)

• Anna-Maja Henriksson (rkp.)

• Teija Makkonen (ps.) 

• Päivi Niemi-Laine (sd.)

• Sirpa Pietikäinen (kok.)

• Maria Ohisalo (vihr.) 

• Hanna Wass, politiikan tutkija, Helsingin yliopisto (juontaja)

15:00 | Mikä on pakolaisen ihmisarvo Euroopassa?

Järjestäjä: Kirkkohallitus ja Suomen Pakolaisapu

Humanitaarinen maahanmuutto Eurooppaan ja Suomeen on kriisissä. Toisen maailmansodan jälkeen solmittuja ihmisoikeussopimuksia haastetaan eri puolilta. Eurooppaan kohdistuu monenlaista maahanmuuttoa. Miten tunnistaa kansainvälistä suojelua tarvitsevat ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevat? Kirkot, uskonnolliset yhteisöt ja kansalaisjärjestöt ovat tuoneet esille turvallisten maahantuloreittien luomisen tärkeyttä, kuten humanitaarista viisumia ja kiintiöpakolaisten määrän kasvattamista. Missä vaiheessa pakolaisena Eurooppaan tulleesta voi tulla täysivaltainen eurooppalainen? Miten vastaanottava yhteiskunta voi ottaa uudet tulijat vastaan ja auttaa heitä tulemaan täysivaltaisiksi yhteisön jäseniksi? Miten voimme rakentaa yhteistä tulevaisuutta? 

Keskustelemassa:

• Matti Peiponen, monikulttuurisuustyön asiantuntija, Espoon seurakuntayhtymä

• Ulla Siirto, asiantuntija, Kirkkohallitus

• Annu Lehtinen, toiminnanjohtaja, Suomen Pakolaisapu

• Shenäh Räzabi, asiantuntija, työperäisen hyväksikäytön ehkäisy, Suomen Pakolaisapu

14:00 | Suomi kasvuun!

Järjestäjä: Euroopan investointipankki -ryhmä

Suomen talous tarvitsee kasvua ja uusia työpaikkoja. Mistä näitä voitaisiin saada? Kasvuyritykset – start-upit – mahdollistavat uusien teknologioiden ja ideoiden kaupallistamisen ja toteuttamisen käytännössä. Toteutukseen tarvitaan sekä yrittäjiä että rahoittajia, jotka yhdessä voivat tuoda tarvittavaa dynamiikkaa Suomen talouteen. Tule kuuntelemaan yrittäjiä, rahoittajia ja Euroopan investointipankki -ryhmän asiantuntijoita siitä miten Suomi saadaan kasvuun! 

Keskustelemassa:

• Minna Leisvuori, Investment Officer, Euroopan investointipankki 

• Juho Aminoff, Regional Representative, Euroopan investointirahasto

• TBC 

• TBC

• Jaani Pietikäinen, johtaja, Euroopan investointipankki -ryhmän Suomen toimisto (juontaja)

13:00 | Digivallan suunta käsissämme – Faktabaarin digivaalivahti esittäytyy

Järjestäjä: Faktabaari & CheckFirst

EU on tehnyt pitkäjänteistä työtä reilumman ja yksityisyyttämme kunnioittavan datatalouden ja demokratian eteen. Pelisääntöjä on määritelty merkittävää digitaalista valtaa käyttävien alustayhtiöiden osalta ja viimeksi suurta murrosta infomaatioympäristön ennakoivan generatiivisen tekoälyn osalta. Missä menemme juuri nyt ja mitä meidän tulisi kysyä EU-vaaleissa valituilta ehdokkailta jatkon osalta? Miten Faktabaarin digivaalivahti ja sinä voit osaltasi edesauttaa reiluja digivaaleja? Tarjolla digitaalista infomaatiolukutaitoa ja keskustelua digiajan demokratiasta historiallisen vaalivuoden alla.

Keskustelemassa:

• Pipsa Havula, vastaava toimittaja, Faktabaari

• Guillaume Kuster, CEO, CheckFirst

• TBC

• Mikko Salo, Faktabaari/EDMO NORDIS (juontaja)

12:00 | Visio Suomesta osana vahvaa Euroopan unionia

Järjestäjä: Euroopan komission Suomen-edustusto
Ensi vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin. Euroopan komission Suomen-edustusto on kutsunut kolme entistä pääministeriä keskustelemaan omista visioistaan Suomesta osana Euroopan unionia. Pääministerit pohtivat oman kokemuksensa pohjalta, miten Euroopan unioni tulee kehittymään ja mitkä ovat EU-Suomen näkymät 20 vuoden päästä. 

 Keskustelemassa

• Paavo Lipponen, pääministeri vuosina 1995–2003

• Jyrki Katainen, pääministeri vuosina 2011–2014

• TBC

• TBC

11:00 | Kuukausi EU-vaaleihin: mitä on pelissä?

Järjestäjä: Euroopan parlamentin Suomen-toimisto

Seuraavat EU-vaalit järjestetään kesäkuussa. Mitkä ovat vaalien edellä näkymät Euroopan parlamentin seuraavalle vaalikaudelle 2024-2025 ja millaista EU-politiikkaa on odotettavissa? Onko unionilla riittävät välineet rakentaa tulevaisuutta kriisien aikakaudella? Mikä on Suomen paikka EU-päättäjien pöydissä? 

Keskustelemassa

• Heidi Hautala, Euroopan parlamentin varapuhemies

• Johanna Kantola, Eurooppa-tutkimuksen professori, Helsingin yliopisto

• Juha Jokela, Ulkopoliittisen instituutin EU-ohjelmajohtaja

10:00 | Demokratian tulevaisuus testissä – keinoja nuorten osallistumisen vahvistamiseksi EU:ssa

Järjestäjä: Sitra

Demokratiat taantuvat globaalisti jo kuudetta vuotta peräkkäin. Erityisesti nuorten on havaittu olevan korostuneen tyytymättömiä demokratian toimivuuteen ympäri maailman. Demokratian tulevaisuuden ratkaisee osaltaan se, kokevatko nuoret voivansa vaikuttaa yhteisiin asioihin. Nuorten osallistumista voidaan vahvistaa heille sopivilla yhteiskunnallisen osallistumisen muodoilla. Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman ohjelmanumerossa esittelemme kolme konkreettista ratkaisua siihen, kuinka voimme tukea nuorten osallistumista EU:n päätöksentekoon uusilla, heille sopivilla tavoilla.

Keskustelemassa

• Anna Välimaa, asiantuntija, Sitra 

• Rosa-Maria Mäkelä, asiantuntija, Sitra 

• Samuli Laita, johtava asiantuntija, Sitra 

• Kalle Järvenpää, hankekoordinaattori, Avoin vaalikonealusta

• TBC

EUROPADAGEN RUNTOM I EUROPA

Europadagen firas både i Finland och i alla andra EU-länder.

Du hittar mer information om olika intressanta evenemang som EU:s institutioner
anordnar live och på nätet via länken nedan.

VAD ÄR EUROPADAGEN?

På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är
årsdagen av den historiska Schumandeklarationen, då Frankrikes dåvarande
utrikesminister Robert Schuman föreslog en ny form av politiskt samarbete i Europa
som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Han föreslog att en europeisk myndighet
skulle inrättas för ett samarbete kring kol- och stålproduktionen. Ett avtal om att inrätta denna typ av myndighet undertecknades knappt ett år senare. Robert
Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för Europeiska unionen.

I Finland anordnas Europadagen av Finland i Europa rf, Europainformation vid
statsrådets kansli, EU-kommissionens representation i Finland, Europapalamentets
kontor i Finland, Unga européer rf och biblioteket Ode.

Samorganiseras av

© Eurooppalainen Suomi ry | 2023